W związku z Dniem Błyszczącej Gwiazdy (rocznicą urodzin Przywódcy Kim Jong Ila), Polski Oddział Stowarzyszenia Przyjaźni Koreańskiej (KFA Polska) wydał dzisiaj następujące oświadczenie:

W dniu 16 lutego w Koreańskiej Republice Ludowo-Demokratycznej obchodzony jest Dzień Błyszczącej Gwiazdy, czyli rocznica urodzin Przywódcy Kim Jong Ila, jednego z wielkich ludzi Góry Paektu.

W KRLD jest to dzień radosny, Koreańczycy świętują dzień narodzin swojego bohatera i przywódcy, ze wzruszeniem wspominając jego wielkie wyczyny, których dokonał na rzecz kraju i narodu.

Postępowcy z całego świata również świętują ten dzień, gdyż Przywódca Kim Jong Il był wielkim obrońcą socjalizmu. Czasy w których przyszło mu rządzić były ciężkie dla międzynarodowego ruchu socjalistycznego. Upadek socjalizmu w Związku Radzieckim i krajach Europy Wschodniej był wielkim ciosem dla globalnej sprawy socjalizmu. Kim Jong Il pozostawał jednak niezachwianym obrońcą tego systemu, a Ludowa Korea pozostała bastionem postępu i sprawiedliwości społecznej.

Przywódca Kim Jong Il stał na stanowisku, że tylko potężna Armia Ludowa może zagwarantować bezpieczeństwo kraju i narodu oraz sprawy socjalizmu. Dlatego nadał on priorytet sprawom Armii Ludowej i uczynił z niej siłę przewodnią koreańskiej rewolucji.

Dzięki jego nieugiętej i dalekowzrocznej polityce, socjalizm w KRLD pozostał silny, a kraj jest w stanie obronić się przed każdym zagrożeniem.

KFA Polska